Manifest dels Músics Professionals
Sólo para músicos | Anuncios | Clases |  Escuelas de música  |   Servicios  |  Locales de ensayo |  
 




El Consell Català de la Música juntament amb el conjunt d'associacions que conformen l'àmbit professional d'aquella entitat: Associació Catalana d'Intèrprets de Música Clàssica, Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya, Associació Catalana de Compositors, Associació de Cantants i Intèrprets Professionals en Llengua Catalana i els Sindicats Professionals de Músics de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, fem públic aquest document on sol·licitem tant del Govern de la Generalitat de Catalunya com del Govern de l'Estat l'elaboració i promulgació de dos blocs normatius: una Llei de la Música i un Estatut Laboral del Músic, que pensem que servirien per solventar molts dels problemes que avui afecten el conjunt dels professionals de la música al nostre país a la vegada que establirien un marc idoni per potenciar el seu desenvolupament.





La música és potser l'àmbit dins l'activitat social cultural i de lleure que més ha crescut en els darrers temps. Els procediments més avançats de reproducció electrònica de l'objecte sonor, la seva abundant i diversificada difusió a través dels mitjans de comunicació, i la mateixa progressiva conscienciació social de la importància que té l'educació musical com element fonamental per al desenvolupament de la personalitat tan individual com col·lectiva de l'ésser humà, són tan sols alguns dels factors que permeten explicar la omnipresència del fet musical en les societats més avançades. Mitjançant l'escolta, la interpretació o la creació musicals ens divertim, aprenem, ens trobem i ens comuniquem amb els altres de la forma més diversa.

Però aquesta propagació del fenomen musical en totes direccions i al llarg i ample del complex teixit de les relacions d'intercanvi comunicatiu entre les persones, ha estat també la causa que s'hagi generat en l'actualitat una sèrie de greus disfuncions que tenen el seu origen en aquell mateix incontrolat increment dels usos musicals.

Ens trobem davant d'una situació sobreabundant però alhora anàrquica del consum musical, situació que està reclamant des fa temps un endreçament legal que estableixi un marc capaç de garantir que els productes cada cop més transnacionalitzats de la indústria musical no amenacin l'existència de les manifestacions més genuïnes i també variades de la nostra específica cultura musical , ni posin en perill tampoc el treball de les persones que les estan fent possibles. No hem d'oblidar que Catalunya s'ha distingit sempre per la seva extraordinària capacitat d'acolliment fins a fer seves les influències musicals més dispars. I no obstant, en aquests moments, les bases del diàleg enriquidor que havíem sabut establir entre les músiques corre el risc de rompre's a favor de la influència prepotent d'estereotips confegits a fora i imposats sense cap filtre crític al nostre públic.

Ha arribat doncs, el moment en què seria convenient que el Govern de Catalunya, que ostenta plenes competències en matèria de cultura, elaborés -en col·laboració estreta amb tots els sectors i entitats implicades en l'activitat musical al nostre país- i promulgués una Llei de la Música d'àmbit català, en la qual es contemplessin aspectes com els que a continuació esmentem:
  • Promoció i difusió de la música feta a Catalunya, en tots els seus diferents gèneres i expressions, i tant dins com a fora del nostre àmbit territorial.
  • Suport i defensa a la interpretació de la música en viu, establint un marc idoni i ajudant els intèrprets professionals, els joves músics i els locals que en programin.
  • Suport i defensa a l'autoria i la creació musical, mitjançant la concessió d'ajuts als autors o a les produccions i la incorporació d'una quota de composició d'autors catalans en tots els festivals i cicles de concerts subvencionats.
  • Concessió d'ajuts a la producció i difusió dels enregistraments de tot tipus de música que es facin a Catalunya.
  • Obtenció d'una major presència de les músiques fetes a Catalunya en els mitjans de comunicació.
  • Creació d'una plataforma de diàleg permanent entre les administracions i les entitats representatives del sector.
  • Establiment d'un pla d'ajut a les entitats públiques i privades, particulars o associacions que promouen, desenvolupen o difonen la música en tots els seus aspectes, expressions i tendències.
  • Augment tant en el nombre com en la quantia de beques que les administracions atorguen per a l'estudi de la música tant al país com a l'estranger.
  • Augment de les partides que les diferents administracions dediquen a la promoció de l'activitat musical i també a la potenciació de la cultura en general.
  • Establiment d'unes normatives d'atorgament de subvencions concordes amb els objectius esmentats i relació pública de la identitat dels destinataris dels ajuts concedits així com de la seva quantia.





Paral·lelament a la promulgació d'aquesta Llei, el CCM i el conjunt d'associacions que aplega en el seu àmbit professional, veuen també necessari dur a terme una sèrie d'accions davant les institucions públiques catalanes per tal d'aconseguir el seu suport perquè en el Parlament de l'Estat s'iniciïn els tràmits per a la formació d'una comissió parlamentària que es dediqui a l'elaboració d'un projecte d'estatut laboral del músic, l'objectiu del qual serà establir normatives en aspectes de l'exercici de la professió que ara per ara es troben en una greu falta de protecció legal.

Entre els aspectes que s'haurien de tenir en compte, destacaríem els següents:
  • Elaboració d'un reglament de contractació laboral atent a la realitat del sector i que a més de posar ordre en aquest terreny serveixi alhora per incentivar la contractació i no per frenar-la.
  • Adequació de les retencions de l'IRPF a la situació laboral i personal de cada músic.
  • Regularització de la situació fiscal i contractual dels intermediaris musicals.
  • Constitució d'un Col·legi Professional de Músics.
  • Consecució d'un IVA reduït del 4% per a tots els esdeveniments públics i objectes relacionats amb el tema de la música.
  • Obtenció de mesures de desgravació fiscal per a les inversions dels professionals en instruments, equips complementaris, utilització d'estudis i de materials tots ells necessaris per a l'exercici de la professió.


Barcelona, Primavera de 1999



Atiza-2001